Tíz érdekesség a születésnapos Királyról

Tíz érdekesség a születésnapos Királyról

„Erzsébet királynővel minden olyan mesés, elbűvölő és varázslatos volt” – mondta nemrég egy brit publicista – „Károly azonban az egészhez nem ad hozzá egyáltalán semmit, olyan unalmas alak!”. Nos, nem vagyok benne egészen biztos, hogy ez a keménynek ható állítás igaz. A ma születésnapos király egy összetett, rendkívüli ember, aki az „előléptetésére” való hat évtizedes várakozás alatt számtalan olyan furcsaságot fejlesztett ki, melyekkel egyetlen modern uralkodó sem vetekedhet igazán. Tudta például, hogy az új király kézírása teljesen úgy néz ki, mintha sok kis fekete pók kaparászna a lapon? Hogy csak egyféle vécépapírt szeret, és hogy a sportautóját régi sajtos és boros cuccokkal tankolja? Tartson velünk és ismerjen meg 10 érdekességet a ma születésnapos Királyról!

Igazi tojásmániás

Károly a maga részéről „imád mindent, ami tojást és sajtot tartalmaz” – állítja egy hírneves szakács, aki már sokszor készített finomságokat a Palotában. A király szereti a tükörtojást, a lágytojást, a főtt tojást, a rántottát, az omlettet, a savanyított tojást, sőt, az a pletyka járja, hogy korábban minden reggel megparancsolta személyzetének: főzzenek neki hét lágytojást, amik közül kiválaszthatja a győztest, a többit pedig eldobja. Ez a rövidke hír lassanként igazán rosszindulatúvá lett, így Károly elérkezettnek látta az időt, hogy a királyi honlapon is foglalkozzanak a témával. Az akkori herceg kitartott amellett, hogy soha nem követelt ilyesmit alkalmazottjaitól „sem a reggelinél, sem pedig máskor”. Egykori privát séfje, Mervyn Wycherley alaposan megjegyezte munkája során a király különlegesnek mondható igényeit: „a tojásokat pontosan négy percig kellett főzni. Soha nem volt más, mint négyperces tojás. Mindig három lábast tartottam forrón a biztonság kedvéért”. Egy korábbi házvezetőnő elmondása szerint egy-egy rókavadászat után Károly meghívta a csapat többi tagját a házba egy tojásos-whiskey-s partira, amit csak egy igazolt tojásmániás tenne meg.

A kerti zöldségekért is rajong

Károly étrendje a birtokáról származó szezonális zöldségekből, gyümölcsökből és zöldfűszerekből áll, olyannyira, hogy hatalmas dobozokban szállíttatja a terményeket, így azok a királyi körutakra is vele tarthatnak.

Imádja a szappanoperákat

A 2022 októberében tartott Nemzeti Televíziós Díjátadón, meglepő módon az Emmerdale című, régóta futó brit drámát méltatta. Károly sokatmondóan bevallotta: azóta nézi a sorozatot, amióta azt már nem Emmerdale Farmnak hívják, ez az időpont pedig 1989! Az Euronews értesülései szerint Károly és családja rendszeresen figyelemmel követte a Poldark című történelmi drámát-szappanoperát, valamint a 2016-ban debütált, nagy költségvetésű krimisorozatot, a The Night Manager-t is.

Túl sok és túl határozott véleménye van, ami szokatlan – sőt, kifejezetten hátrányos – az ő munkakörében

Az egyik legnagyobb kihívás, amivel Károlynak királyként szükséges szembenéznie, az az, hogy gondolatait meg kell tartania magának. Az alkotmányos uralkodók nem mondhatják el személyes véleményüket, nem befolyásolhatják a politikát, jóllehet, úgy tűnik, korábban mindkettőt nagyon élvezte. Sally Bedell Smith, Károly életrajzírója és személyes barátja szerint kíváncsi és tágas elméje, kiváló diplomáciai tehetsége, független szelleme és a tanulás hősies szeretete miatt egyfajta mindentudóként funkciónál, aki ezáltal élesen érzékeny a protokoll megsértésére és kifejezetten elutasító a sajátjával ellentétes nézetekkel szemben. Valószínűleg jónéhány köztisztviselő van, aki mindezt tanúsíthatja: a The Guardian szerint néhány évvel ezelőtt azzal vádolták meg a korábbi herceget, hogy a politika legmagasabb szintjén lobbizik, mivel hosszú ideje magas rangú minisztereket bombázott a kormányzásukkal kapcsolatos gondolataival, kritikáival és javaslataival. Felkarolta például a borzok túlszaporodásának; a gyógynövényes gyógyszerek szélesebb körű hozzáférhetőségének; az Irakban állomásozó brit katonai erők jobb felszerelésének, a szupermarketek káros hatásainak, az új kórházak tervezésének ügyét.

Sok ilyen feljegyzés egyenesen az akkori miniszterelnök, Tony Blair kezébe került, sőt Károly írt Elliot Morley környezetvédelmi miniszternek is. Levelében kifejezte reményét, azirányban hogy „a patagóniai fogashalak illegális halászata az Ön prioritási listáján előkelő helyen szerepel majd, mert amíg ezt a kereskedelmet nem állítják le, kevés remény van a szegény öreg albatrosz számára, amelyért továbbra is kampányolni fogok!”.

Az említett leveleket egyébként „fekete pók feljegyzéseknek” nevezték el a király különleges kézírása miatt: vékony, szálkás, görcsös gyorsírás.

Egy általa személyesen tervezett mintaközség elnöke

A Károly által alapított tipikusan brit mintafalucska Poundbury névre hallgat. Jóllehet, egyes kritikusok a dorseti projektet „feudális Disneylandként” vagy Marie Antoinette trianoni Hameau de la Reine-jének modernkori változataként jellemezték, a merev szabályoktól eltekintve (nincs tévéantenna, nincs parabolaantenna, nem festhetik új színűre otthonaikat Őfelsége engedélye nélkül) meglehetősen kellemes hely a település.

Soha nem utazik egyedi bőr WC-ülőkéje nélkül

Ezt Christopher Andersen életrajzíró erősítette meg: „azt akarja, amit akar, amikor akarja”. A furcsaságról Tina Brown királyi szakértő is beszámolt, aki szerint két skót tájképét és egy ortopéd ágyat is magával visz az utazásokra. Ehhez a listához Andersen hozzáteszi, hogy Károly cipőfűzőjét az inasa vasalja, a fogkrémből mindig egy centimétert kér, valamint utazásaira magával viszi a Kleenex-Velvet WC-papírját, ezüst étkészletét, nyolcféle mézet, gyermekkori (már újravarrott) plüssmackóját, egy személyi szakácsot (a király ezt tagadta) és egy különleges jégkockatartót is. Károly nagyon válogatós, utóbbi eszközre azért van szüksége, mert néhai édesanyjához hasonlóan, nem bírja a „négyzet alakú jégkockák rettentően csilingelő hangját”.

Indulatos személyiség

Károlynak csaknem vulkanikus vérmérséklete van, nagyon gyorsan képes rövid ideig tartó dührohamot kapni. Ezt főként neveltetésének tulajdoníthatjuk: kissé távolságtartó, mindig elfoglalt édesanyja nagy hatást gyakorolt rá, apja pedig gyakran zsarnokoskodott vele, miközben mások előtt sírásra késztette. Bármi legyen is a forrás, a kirohanásait jól dokumentálták. Andersen azt írja, hogy miután véletlenül leejtett egy mandzsettagombot a lefolyóba, Károly lerántotta a mosdókagylót a falról, majd dühében torkon ragadta inasát. Az író hozzáteszi, hogy egy nagyobb, vehemensebb veszekedés során csizmadiacipőt dobott Dianához, ami csak hajszál híján kerülte el a Hercegnét. Továbbmegy Brown, aki a The Diana Chronicles című könyvében azt állította, hogy Károly a néhai feleségével való veszekedés során kisebb-nagyobb bútorokat dobált ki az ablakon.

Korán kiállt a környezetvédelmi éberség mellett

Károly már az 1970-es években felszólalt a környezetszennyezés veszélyeit illetően. Olyan dolgokra próbálta felhívni a figyelmet, mint a fenntartható mezőgazdaság, a méhek és a természetvédelem. „Először mindenki azt hitte, hogy megőrült” – mondta Penny Junor királyi szakértő a Washington Postnak 2021-ben – „már közel 50 éve mondja ezeket a dolgokat, a világ pedig utolérte Károlyt, nem igaz? Most már biztosan nem bolond!”. A király a tulajdonosa az egyik legnagyobb és legsikeresebb bioélelmiszer-márkának az Egyesült Királyságban, több királyi rezidencián is napelemeket telepített, sőt saját étrendjét illetően, melyet „klimatáriánusnak” nevez, nagyban támaszkodik kertjére. Hetente néhány napot vegán-módon étkezik, a növényi alapú ételeket részesíti előnyben. Mindezek ellenére, inkább magánrepülővel közlekedik, még akkor is, ha rövid útra indul Nagy-Britannián belül. Így bár korán az éghajlati kérdések bajnoka volt, kiváltságai hősies elvei útjába állnak. III. Károly király egyébként az alternatív gyógymódok hűséges támogatója is. Az uralkodó hisz abban, hogy a gyümölcslé- és kávé-beöntések segíthetnek a rák kezelésében.

Sportkocsija sajtot használ

Pontosabban a sajtgyártás melléktermékét. Átalakította régi Aston Martinját, hogy az felesleges angol fehérborral és a sajtfeldolgozásból származó savóval működjön.

Sokkal hosszabb a neve, mint eredetileg gondolnánk

Ő Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor, III. Károly, Isten kegyelméből, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint egyéb birodalmainak és területeinek királya, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük