75 éve született III. Károly király

75 éve született III. Károly király

God save the King! Isten óvja a Királyt! 70 év után először hangzott fel a már-már elfeledett imádság: III. Károly néven trónra lépett a férfi, aki leghosszabb ideig viselte a Wales herceg címet. A Rhédey Klaudia nevű őse által magyar gyökerekkel is rendelkező uralkodó ma, november 14-én ünnepli 75. születésnapját. Alakját sok támadás érte a múltban és napjainkban egyaránt, nevét azonban nem csak botrányok fémjelzik, hanem jelentős sikerek is, mint például a klímaváltozás elleni küzdelemben tett lépések, vagy éppen az alattvalókkal kialakított tartós és közvetlen kötelék.

Károly Fülöp Artúr György 1948.november 14-én, csaknem harminc órás vajúdás után született meg a londoni Buckingham-palotában, anyai nagyapja, VI. György uralkodásának alkonyán. Anyjának, a későbbi II. Erzsébetnek nem csak a szülés nehézségeivel, de a belügyminiszter, továbbá hét lelkész jelenlétével is meg kellett volna birkóznia, (korábban az ő feladatuk volt, hogy biztosítsák, a babát nem cserélik-e ki egy másikra), ám ezt a groteszk törvényt az aggódó nagyapa eltörölte. Ehelyett a boldog édesapa, Fülöp herceg virággal és pezsgővel köszöntötte az újdonsült édesanyát és szőkén pelyhes kisfiát, akit elsőre egy kerek mazsolás puddinghoz hasonlított.

A Buckingham-palota kapujára aznap kézzel írt közleményt függesztettek ki: “Erzsébet hercegnő, Edinburgh hercegnéje ma este 14 perccel 9 óra után egészséges hercegnek adott életet. Ő Királyi Fensége és a fia is jól vannak.” Jóllehet, hatalmas eső zúdult alá, a jelenlévő, a háború által elcsigázott tömegen eluralkodott az eufória, így először Fülöp herceget követelték, később altatódalokat skandáltak. Nagy-Britannia örült: a hír a címlapokra került, kékre változott a Trafalgár-tér szökőkútja, zúgtak a Westminster és a Szent Pál hatalmas harangjai, több mint 4000 gratuláló levél érkezett a Palotába.

Károlyt Dr. Geoffrey Fisher, a canterbury-i érsek 31 nappal később keresztelte meg a Buckingham-palota Zeneszobájában. Az ünnepség, melyre a meghívókat kézzel írta Erzsébet és Fülöp, teljesen privát volt, mintegy ötven vendég volt jelen. Az alkalmat követő meghitt fogadáson, a hagyományoknak megfelelően, az édesanya és az édesapa esküvői tortájának legfelső szintjét szolgálták fel, melyet a McVite and Price cukrászda egy ezüst bölcsővel és benne egy hímzett keresztelői ruhácskába öltöztetett miniatűr babával ékesített. Erzsébet hercegnő kérésére ezen a napon minden anyuka, akinek gyermeke november 14-én született, egy-egy élelmiszerkosarat kapott ajándékba a Koronától.

A nagyközönség az ezen a napon készült fotókon és videófelvételeken láthatta először az egy hónapos kis trónörököst, akinek teljes nevét is ugyanekkor hozták nyilvánosságra.

1952 februárjában nagyapja, VI. György elhunyt, így a hároméves kisfiúból egy csapásra a brit trón örököse lett, édesanyjából pedig az Egyesült Királyság uralkodója. Nyolcéves koráig egy nevelőnő kezei alatt készülődött a nagy feladatra a Buckingham-palotában. Tanulmányait előszőr a Hill House Schoolban kezdte, ezzel ő lett az első trónörökös, akit magániskolába írattak. Apja nyomdokain járva 1958-1962 között a Cheam Előkészítőben, majd 1967-ig a skóciai Gordonstounban tanult. Itt sokszor bántalmazták, minden hozzá közeledni próbáló diákot „nyalizással” vádoltak, így nem tudott barátokat szerezni, honvágy gyötörte, anyai nagyanyjának írt leveleiben „valóságos pokolként” hivatkozott az intézményre. 1967-ben felvették a Cambridge Trinity College-ba, ahol antropológiát, régészetet, történelmet tanult. Egyetemi évei alatt nem csupán szorgalmával, de széleskörű érdeklődésével is kitűnt a többiek közül: színjátszó körben szerepelt (leghíresebb szerepe Macbeth volt) és kiválóan csellózott. 1970-ben bölcsész-alapdiplomát, 1975-ben pedig művészetekből mesterdiplomát szerzett.

A herceg később a katonai élet színe-javából is kapott egy kis kóstolót. 1971-ben elvégezte a jet-pilóta, később pedig a tengerészeti kiképzést. A Jupiteren, a Minerván, és a Norfolkon szolgált, majd 1976-ban megkapta Bronnington-hajó parancsnokságát. Hamarosan leszerelt.

Jóllehet, 1958-ban Wales hercegévé és Chester grófjává nevezték ki, ám beiktatására jóval később, 1969. július 1-én került sor, melyet a televízió élőben közvetített. A ceremóniára készülvén komolyabban megismerkedett a walesi nyelvvel. A régió nacionalista csoportjai ekkoriban függetlenséget követeltek, az IRA-hoz hasonló bombatámadásokkal fenyegettek, ezért az ifjú Károly díszöltözéke alatt golyóálló mellényt viselt az ünnepség alatt. Érdekesség, hogy a beiktatásra új koronát kellett készíteni, mivel az előzőt a trónról lemondott VIII. Eduárd (Károly anyai nagyapjának bátyja) ellopta. A Franciaországba száműzött Eduárddal egyébként csak az ifjú herceg tartott kapcsolatot, jó viszonyt ápoltak egymással.

Élete során sok nővel ismerkedett, közülük a két leghíresebb a jelenlegi királyné, Camilla Shand és Diana Spencer, Wales korábbi hercegnéje. Előbbivel 1971-ben találkozott, ám kapcsolatuk – eddig nem tisztázott okok, valószínűleg a katonai szolgálat miatt – két évvel később véget ért.

Leendő feleségével, Lady Di-vel a lány testvére révén ismerkedett meg, ugyanis Károly korábban Sarah Spencerrel volt szorosabb kapcsolatban. 1980-ban egy pólóversenyen futottak újra össze, a leánykérés előtt állítólag csupán tizenháromszor találkoztak. 1981.februárjában végül megkérte a tizenhárom évvel fiatalabb Diana kezét. A televízió élő adásban sugározta esküvőjüket, melyet ily módon hétszázötven-millió ember követett, Londonba pedig csaknem hatszázezer érdeklődőt vonzott a történelmi esemény. Viharos házasságukból két gyermek született: Vilmos 1982-ben és Harry 1984-ben.

Károly házassága ideje alatt is kapcsolatot tartott Kamillával. Egyik korábbi inasa így nyilatkozott erről: „Kamilla olyan szokás volt, amivel nem tudott szakítani. Olyan mánia, amit nem akart legyőzni.”  Viszonyát II. Erzsébet is helytelenítette, a fia szeretőjére „az a gonosz nő”-ként hivatkozott. Házasságtörő kapcsolatuk a híres Tampax-beszélgetés kiszivárogtatása, valamint Károly és Diana tényfeltáró interjúja után került a reflektorfénybe. Ennek hatására 1992-ben különköltözött feleségétől, 1996-ban pedig elváltak. 1997-ben Diana tragikus körülmények között elhunyt a francia fővárosban, Párizsban. Egykori felesége, a népszerű hercegné halála láthatóan megrázta az egész családot, így Károlyt is. Nem csupán a közvélemény haragjával kellett megküzdenie, de egyedülálló szülőként is meg kellett vetnie a talpát. Idővel Kamillával hamarosan ismét felmelegedett kapcsolata: 2003-ban összeköltöztek a Clarence House-ban, 2005. április 9-én, első találkozásuk harmincnegyedik évfordulóján pedig összeházasodtak. A szokásoktól eltérően, igazodva elvált állapotukhoz, polgári ceremóniát tartottak, amit különleges megáldás követett Windsorban. Kamilla eljegyzési gyűrűje Károly nagyanyja, Erzsébet anyakirálynéé volt, mely nagy felháborodást keltett a médiában.

Fiaival jó kapcsolatot ápol, számtalan helyen képviselte néhai édesanyja nevében a Koronát, mintegy 350 szervezet tiszteletbeli védnöke. A király kiemelkedő a karitatív munka terén is, összesen 15 ilyen alapítvány alapítója és vezetője, nem is beszélve az általa finanszírozott ösztöndíj-programokról. Közülük legjelentősebb a The Prince’s Trust, melyet még 1976-ban hozott létre. Ennek fő célja, hogy a 11 és 30 éves kor közötti fiatalok felzárkózását segítse elő.

Károly kiemelkedően tehetséges a képzőművészetekben: lenyűgöző és értékes tájképeket fest, kiállításokat tart, csellón, gitáron és zongorán is játszik, fiatal korában gyakorta szerepelt színházi előadások szereplőjeként, sőt kiváló írói vénával is rendelkezik. Az 1980-as években vicces és tanulságos gyermekkönyvet, „Vision of Britain” címmel pedig várostervezési könyvet adott ki.

Az újdonsült király közismerten lelkes környezetvédő is, így gyakran szólal fel a fenntartható energiaforrások, az óceánok és termőföldek védelme érdekében. 1990-ben hozta létre a Duchy Originals-t, mely először kinevetett, később sikeressé lett vállalat közel 200 féle terméket (élelmiszer, különféle növények) kínál a vásárlók számára. Az eladásokból befolyt összeget természetesen nem tartja meg önmagának, hanem szervezeteit, ösztöndíjait támogatja.

Elődjeihez hasonlóan lelkes sportoló, fiatal korában a lovaspóló, később a lazachorgászat és a rókavadászat (ezt 2005-ben betiltották az Egyesült Királyságban) szerelmese volt.

2017-ben döntötte meg VII. Eduárd rekordját a wales-i hercegi cím birtoklásában: ő lett minden idők legöregebb trónörököse. Édesanyja egészségi állapotának romlása miatt több eseményen ő képviselte a királynőt. II. Erzsébet 2022. szeptember 08-án elhunyt, így Károly herceg az Egyesült Királyág uralkodója lett. Ünnepélyes, történelmi jelentőségű koronázására 2023. május 6-án került sor.

A királynak öt unokája van: György, Sarolta, Lajos (Vilmos és Katalin gyermekei), Archie és Lilibet (Harry és Meghan gyermekei).

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük